Az esküvői köszönetajándékok évszázados múltra tekintenek vissza, a hagyományos esküvői ceremónia részévé váltak szinte minden kultúrában. Kezdetben az extravagáns, európai felső tízezer által tartott ünnepségeken váltak népszerűvé, ezzel is jelezve a gazdagságot – ők megtehették, hogy kifinomult, drága ajándékokat adjanak a meghívott vendégeknek.

Az első köszönetajándékok

Az első köszönetajándékok kezdetben kis díszdobozokként jelentek meg, amik a francia bonbonniére néven váltak ismertté. A bonbonniére kristályból, porcelánból, vagy aranyból készült, gyakran díszes kövekkel díszítették. A finom dobozok bonbonokat vagy más édességeket rejtettek, ne feledjük, hogy ebben az időben a cukor meglehetősen drága volt. A cukrot mindenki nagyra becsülte, mivel úgy vélték, hogy gyógyhatása van.

Ajándékok a vendégeknek

A vendégek ajándékozásának hagyományát sokan átvették, egyszerű ajándékokkal helyettesítve a drága finomságokat. Minden kultúra csodálatos eseményként tekintett a házasságra, a házasságkötéseket az egész közösségben ünnepelték.
A hagyomány szerint a menyasszony és a vőlegény jó szerencsével jár együtt, így minden, amit megérintettek, továbbadta ezt, így a közösség tagjainak megajándékozásával ez az áldás került megosztásra.

A mandula

A mandula szimbolikus köszönetajándék. Gyönyörűen becsomagolva, Közel-Keleti szokás szerint a menyasszony öt mandulát ajándékoz a termékenység, a hosszú élettartam, a gazdagság, az egészség és a boldogság kifejezésére.
Több mint egy évezreden keresztül a mandulákat gyakran adták esküvői ajándékként is a házaspárnak, új életük jó kívánságaiként. A XIII. században mandulát cukorral vonták be, ezt pedig “konfetti”-nek nevezték. A mandula és a cukorka kombinációja jelenti a házasság keserű édességét.

Modern köszönetajándékok

A XVI. századtól kezdve az esküvő vendégeinek adott ajándékok inkább szimbolikussá váltak, azért ajándékoztak, hogy az ifjú pár megossza örömét az új élet kezdetén. A köszönetajándékok ma már világszerte hódítanak, az ünnep részei. A kis ajándékok jellege lehet akár az ifjú házaspár személyéhez kötődő, vagy az esküvő témájához kapcsolódó, a lehetőségek száma végtelen. Már egy szép, dekoratív ültetőkártya is szép emlékül szolgálhat a vendégek részére.

10 népszerű köszönetajándék 2017-ben (forrás: pinterest.com)

 

  1. Illatgyertya – díszes üvegben, az üveg fedele tetszés szerint dekorálható

2. Gravírozott poharak: Lehet borospohár, vagy röviditalos pohárka, gravírozva a vendég nevére szólóan.

 

3. Mézeskalács szív – Hungarikum. Szép, ízléses és hagyományőrző ajándék, a dekoráció és szöveg sokféle lehet.

 

4. Kis tábla csokoládé – egyedi papír csomagolással, akár otthon nyomtatva is elkészíthető!

 

5. Illatos levendulás tasak – vintage esküvők kedvelt köszönetajándéka, zsákvászonba csomagolva, hímezve

 

6. Egyedi szappan – sok manufaktúra készít szép és illatos szappanokat, akár egyedi mintázattal, monogrammal is

 

7. Mini növények – kaktuszok, kisméretű virágok egyedi tartóban, felirattal.

 

8. Kulcstartó monogrammal és esküvő dátummal – Szerintünk kissé személytelen, de ízlések és pofonok…

 

9. Macaron – pár éve nagy divat, tény, hogy mutatós, színes édesség és kapcsolódik a fenti hagyományokhoz

 

10. Méz – kis üvegben, amely kreatívan dekorálható

Ti milyen köszönetajándékot adtok vendégeiteknek?